Noticia05/02/2025

Grup de conversa en català a Roda de Ter, un espai d’empatia i confiança

Es tracta d’un projecte de la Càritas parroquial de la vila

La Roser Anglada, voluntària de l’entitat, explica que fa molts anys que es fan classes de català a la Càritas de Roda de Ter. L’Eva Boix, la Sandra Costa i la mateixa Roser van ser les primeres en impartir les classes. Més tard s’hi van incorporar la Montserrat Pladelasala i la Roser de Salsas.

Al principi els cursos tenien un format més acadèmic, basat únicament en l’aprenentatge de l’idioma. Amb els anys, el projecte va virar i va ampliar la seves perspectives: i si es feia un grup de conversa en català i, al mateix temps, es creava un espai que servís per generar vincles entre les participants, dones totes elles?

Dit i fet. Les voluntàries han centrat la part lingüística del projecte en ensenyar vocabulari bàsic que permeti a les assistents ser més autosuficients quan necessitin usar els serveis públics o hagin de tractar amb l’administració. I, per altra banda, també s’han enfortit les relacions interpersonals entre elles, creant lligams en un espai que genera seguretat, confiança i empatia.

Amb la idea que les classes resultin atractives, les voluntàries plantegen activitats de tot tipus (aprendre a fer clauers, treballar el feltre, fer cistells de vímet, encarregar-se del “jardí de les dones”, un petit jardí amb plantes aromàtiques, etc.) mentre usen la llengua catalana com a fil conductor. Els productes que elaboren es venen a les dues fires que s’organitzen a la vila, la Fira de la Llavor i la Fira de Pont a Pont, on també hi venen te amb menta. També es fan sortides pel poble i els seus voltants: l’objectiu és que les participants coneguin els llocs més destacats d’allà on viuen i també els actes que s’hi realitzen.

Des de fa dos anys, voluntàries i participants organitzen una excursió de final de curs que es finança amb els diners que fan a les dues fires del poble. Es tracta d’una activitat que serveix per trencar la rutina i treballar encara més els vincles socials. Les excursions han estat al Santuari de Núria i a Llançà.

Actualment, al grup de conversa en català hi ha parlants d’àrab, amazic i hindú. I totes les cultures i llengües hi són benvingudes, valorant la gran riquesa que implica la diversitat.