Una de cada cinc llars sustentades per dones pateix exclusió social
Càritas denuncia les múltiples desigualtats que afronten les dones
El nivell d’exclusió social és més gran entre aquelles famílies on la sustentadora principal és una dona. El 21,4% de les llars estan en situació d’exclusió, mentre que, en el cas dels homes, l’exclusió és del 16%. Així ho reflecteix la 6a. Enquesta sobre integració i necessitats socials realitzada l’estiu passat per a l’IX Informe FOESSA, que serà presentat a finals d’aquest any.
Encara que en els darrers anys s’ha registrat una millora més ràpida a les llars encapçalades per dones, la situació encara està lluny de la igualtat. Aquesta bretxa de gènere persistent mou Càritas a visibilitzar i denunciar, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, les múltiples desigualtats que pateixen les dones que acompanya l’entitat.
“La falta d’accés a recursos, la precarietat laboral, la bretxa salarial i la càrrega desproporcionada de les cures (moltes mares soles amb menors a càrrec) són factors que les condemnen a una vida d’inestabilitat. No podem parlar de justícia social sense abordar aquestes desigualtats i sense exigir polítiques que promoguin l´equitat i la inclusió”, assenyala Leticia Escutia, responsable del programa de Dona de Càritas Confederal.
La desigualtat econòmica impacta de manera diferencial a les dones, perpetuant la seva situació de vulnerabilitat. La bretxa salarial de gènere arriba al 19,6%, cosa que equival que les dones cobrin de mitjana 5.212,74 euros menys a l’any que els homes. Això és degut a factors com la càrrega de les cures, la segregació horitzontal en sectors feminitzats amb baixa remuneració i la segregació vertical que limita l’accés a llocs de direcció.
A més, la taxa d’atur femenina (12,54%) continua sent superior a la masculina (10,02%). A això se suma el fet que un gran nombre de dones es vegin abocada a treballar a l’economia submergida. Així, moltes empleades de la llar (la majoria internes), jornaleres, cuidadores i netejadores treballen sense contractes ni protecció social, enfrontant jornades extenses, salaris baixos i acomiadaments arbitraris. La situació encara és més greu per a les dones migrants, moltes d’elles, a més, en situació administrativa irregular.
Càritas reivindica la necessitat d´un compromís ferm amb la igualtat entre dones i homes. En ple segle XXI, la desigualtat de gènere continua sent una de les barreres més grans per al desenvolupament humà i la justícia social. Promoure una societat equitativa, on totes les dones puguin viure amb dignitat i amb drets plens, és una tasca urgent i necessària.